Fizika in igre – PhysX

Današnje igre npr. F.E.A.R. uporabljajo impresivno grafiko, pa tudi zelo impresivno umetno inteligenco sovražnikov in še impresivnejšo fiziko. Za izris slike jasno skrbi ena ali več grafičnih kartic. Za vse ostalo pa procesor. In z napredkom AI in fizike postane procesor premalo. Tukaj vztopi ageia s svojo PhysX. To je kartica namenjena izključno fizikalnim učinkom v igrah. Stvar pride ven maja in bo stala okrog 300$. To pomeni da bo pri nas stala ene 70-80k. Za ta denar dobiš že 7900 GT! Tudi sama kratica izgleda kot grafična srednjega razreda.

Cela zgodba okrog fizike v igrah pa je pred kratkim opostala še bolj zanimiva. Nvidia je namreč v sodelovanju s Havok (izdelovalci fizičnega pogona za Half life 2, F.E.A.R., …), pognala kodo za izračun fizike na grafičnem procesorju. Havok pravi da bo imel njihov Havok FX pogon podporo za eno ali več grafičnih kartic v SLI načinu. Pri SLI načinu lahko en GPU namenimo izključno za fiziko.

Kaj vse to pomeni? Pred vsem, da bo treba imeti zelo debelo denarnico, če bomo hoteli igrati najnovejše igre. Problem v uporabi GPU-ja za računanje fizike vidim predvsem v tem, da pri ageii pravijo da bo za dober izkoristek PhysX treba met zelo dobro grafično, v bistvu rajši dve. Poganjanje fizike na gpu-ju potem nima več takega smisla. Edina kul stvar bi bila da bi lahko kupil 7300 za manj denarja kot PhysX in jo potem uporabil za fiziko. Mam pa občutek da to ne bo šlo…

Za konec še en zeeelo kul filmček uporabe PhysX: Klik! Če tole ne dela poskusite tuki.

Pa še en prvih računalnikov ki kartico že ima vgrajeno: XPS 600 Renegade. Stane pa 10.000$ !!!!! To je še več kot PowerMac G5 Quad 2.5Ghz! ;)

Grem šparat…

B

9 Responses to “Fizika in igre – PhysX”

 1. uggs uggs ugssssssss! anti radares

 2. my uggs bring all the boys to the yard speed detectors

 3. my fashioneble bewts are brand name UGGS active radar jammers

 4. my uggs bring all the boys to the yard radar jam

 5. my uggs bring all the boys to the yard radar detector rating

 6. Just maybe persons to start with notion youngster throughout their brown lightly summer months jacket plus the creature around a bright winter weather cover ended up several distinct family pets.

 7. e-cigarette battery Fizika in igre – PhysX « B-log ;)

 8. Avoiding consumption of junky foods and caffeinated products in conjunction with intake of medicine helps in attaining
  faster results. There may also be a maximum recommended
  implant size for each person depending on their natural breast size and
  body shape. There are some beautiful movie and television performers, singers, and reality stars that still
  look beautiful into their later years.

Leave a Reply