Verniki in vera (v bisvu gre za kristjane in krščansko vero)

Zdejle zjutri (namesto da bi šel delat), sem na National Geographic gledal eno oddajo o zgodovini krščanske vere in katoliške cerkve. Sej nekaj podobnega sem že gledal parkrat, ampak me je vseeno toliko zanimalo, da sem (kot že rečeno) malo zabluzil.

Oddaja je govorila o Jezusu in o njegovi konkurenci iz (ja, Nina, IZ. Mwahahaha…) izključno zgodovinskega vidika. Povedal so, da so pač v tistem času bli (in učili) tudi drugi “preroki”. Ki so jih kristjani sami ali pa z rimsko pomočjo izrinili. Najbolj znimiv se mi je zdel problem z Janezom Krstnikom. Dejstvo je, da je Janez krstil Jezusa. In je torej bil Jezus njegov učenec, pripadnik njegove vere. Kar je seveda za kristjane predstavljalo precejšen problem. Kako je lahko božji sin “verjel” v Janeza Krstnika?! Obstajala je celo frakcija (sekta) vernikov, ki so tudi po smrti obeh, še vedno učili Janezove nauke in ga imeli za pravega preroka. Krščanska rešitev? Ogenj valjda. Zažgal so vse “krivoverne” spise, psalme in ostale “recorde” v krščanski bazi. Na srečo so par teh evangelijev skrili in jih je nek pastir našel. Zanimivo je da opisujejo Jezusa kot boj človeškega. V krivovernih evangelijih se dejansko smeji, kar v Novi zavezi nikoli ni omenjeno. Aja pa lubčka se za Marijo magdaleno.

Druga zanimivost je, da je veliko obredov in celo Jezusov rosjtni dan, vzetih iz drugih, konkurenčnih ver iz tistega obdobja. Na primer vino in kruh, Jezusov rojstni dan, ikonografija Marije,…

In na koncu še paradoks biblije. Biblija je knjiga v kateri so zbrani božji nauki. Torej tako je rekel Bog in če se tega ne držiš greš v pekel. Ampak sveto pismo so sestavili Rimljani. Torej zbrali so dele, ki so “sveti” in dele, ki jih je treba zažgat. Sveto pismo torej ni neko božje sporočilo, ampak knjiga pravil, ki so v tistem času najbolj služili vladarju. In tako je še danes.

Ne morem razumet kako lahko moderen človek verjame v Boga in hkrati zavrača druge (poganske) vere kot primitivne. Sej je vendar to eno in isto. Krščanska vera kot jo poznamo danes je zmes različnih “poganskih” ver. Druga stvar pa je, da se strinjam s kristjani. Vera v nadnaravno JE primitivna in spada v čase ko smo se bali groma in strele. Zdej pa ko imamo avtomobile, in strelovode, pa gasilce je čas da pustimo take stvari v preteklosti.

Jezus je pač imel ene ideje kako bi stvari morale bit. To je povedal drugim. Ljudem je blo kul. Zato so ga začel klicat Božji sin. Ker je bil takrat samo en božji sin (rimski cesar), so ga ubil. Potem pa so hudobni ljudje izkoristil vero ljudi in jo uporabil proti njim samim. Konstantin je ugotovil da lahko rimsko cesarstvo obdrži skupaj samo če bojo vsi verjel v isto. In tko je tudi blo. Hmal so vsi MORAL bit kristjani. Me prov zanima kaj bi Jezus reku na vse to, če bi bil še živ…

Bodite ne verni,

B

Pa še to:

Tole dela krščanska vera;)

28 Responses to “Verniki in vera (v bisvu gre za kristjane in krščansko vero)”

 1. domn says:

  Hehehe, hud filmček :D
  Tole je zgleda iz enga reality showa, kjer dve družini zamenjata ženi. To bojo snemal tud pr nas. Se že veselim!!!

  Drgač je pa vera itak orodje za kontroliranje množic. In krščanstvo ni izjema :)

 2. tadej says:

  blaze je napisal: “Dejstvo je, da je Janez krstil Jezusa. In je torej bil Jezus njegov učenec, pripadnik njegove vere.

  Hmmm, nisem čisto prepričan, če to res pomeni to; torej, da je bil zaradi tega Jezus “njegov učenec”, še manj pa “pripadnik njegove vere”. Ali ni bilo tako, da so pač drug drugega krščevali (ker pač sam sebe ne moreš) ??

  P.S. – Drugače pa, če te mogoče zanima, jaz sem tudi pred časom objavil nekaj mojih misli glede vere in vernikov nasploh v objavi z naslovom “Kar malo tako o veri in vernikih vobče“: http://tadej.sopca.com/…/…vernikih-vobce.

  l.p., Tadej

 3. blaze says:

  Hja, tko je bilo rečeno. Torej Janez je takrat “širil” svojo “vero”. Po njegovem (med drugim), naj bi krst (polivanje z vodo), očistilo človeka (notranje). In takrat Jezus še ni bil “Jezus”. In je bil v bistvu pripadnik Janezove “vere”. Torej sledil je njegovim naukom.

  Velik oklepajev in narekovajev… Pa že zdavni bi mogu spat.

  B

 4. カルティエ 時計激安 メンズ 破格値!http://cartiershop.keyfialemfm.com/

 5. P. blytheae’s striking similarity to modern species such as the snow leopard and clouded leopard makes it hard to say what pantherine progenitors might have looked like
  cheap jordan shoes online
  [url=http://yellowbreastedchat.com/]cheap jordan shoes online[/url]

 6. Brett says:

  What is the difference between a cheap blog post and quality blog content writing. Organic searches mean that people will be searching for something from scratch, and a search engine will redirect them to your blog.

 7. Stephaine says:

  I drop a leave a response when I especially enjoy
  a article on a site or I have something to contribute to
  the conversation. Usually it’s triggered by the
  fire displayed in the post I read. And on this article Verniki in vera (v bisvu gre za
  kristjane in krščansko vero)

 8. The best purchase I at any time produced was a pair of black patent round-toe 4inch heeled Louboutins. They were $500 — nevertheless probably the most I have at any time invested on the shoe, although I regularly purchase shoes that happen to be worth More than that, just on sale, considering I love me a sale — but I literally wear them 3 instances per week, and also have for years. They go together with anything and they are so comfy.
  tiffany elite http://www.twinmotorcycles.eu/images/tiffany.asp?p=212
  tiffany elite

 9. oakley polarized sunglasses review…

  engineer jewelry can be something each and every dreams about and those who own many of these pieces of jewelry are often times in what is this great. recognized go diva, Madonna was in the news for her 3 natural stone company wedding band talented aft…

 10. the education loan diet text message or mobile phones voicemails it is possible to the double rules to benefit fiscal. businesses and corporations may well file for each other down and out after collection 11 what’s more come up with although retro loan education bills counter tops quite a number workers largely in just just critical whether they go. full-size money institutions require started to be trillions of predominantly wetlands consumer debt relief as well as from the tarpaulin workforce, still Reserve’s of shopping for damaging chemicals valuables beyond finance companies.
  nike 5 0 free 3d screensavers

 11. bill gates says:

  This article offers clear idea in support of the new viewers of blogging, that actually how to do blogging and site-building.

 12. Sublime article, pérennise de cette façon

 13. Bon, je n’ɑi pas eu l’occasion dе finiг de гegarder mais je passe dzns la јournée

 14. Splеndide artiϲle une fois de plus

 15. Sexe gratuit says:

  Vοuѕ écrivez constamment des articles attractifs

 16. gueuse baise says:

  Mince je pensais justement faire un article identique à
  celui-là

 17. C’est un véritable bonheur de regarder ce post

 18. Serena says:

  Je remarque directement que vous maîtrisez bien ce que vous dites

 19. Vous publiez sans cesse des postes fascinants

 20. great points altogether, you just gained a new reader. What would you recommend in regards to your submit that you simply made some
  days ago? Any sure?

 21. Hi, the whole thing is going sound here and ofcourse every one is sharing facts,
  that’s in fact fine, keep up writing.

  my webpage Joye M. Dilday

 22. Hi! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Many thanks

  my weblog – Justine J. Twedt

 23. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and come with almost all vital
  infos. I’d like to look extra posts like this .

 24. Chun Steen says:

  Want more visitors for your website? Get tons of keyword targeted visitors directly to your site. Boost revenues fast. Start seeing results in as little as 48 hours. For additional information Check out: http://bit.ly/trafficmasters2020

Leave a Reply