Kako postaviti Windows na SATA disk

Ker sem sam imel precejšnje težave s tem, in ker na internetu nisem našel dovolj uporabnih informacij, sem se odločil, da spišem en kratek vodič.

Kaj potrebujemo:

 1. SATA disk (zgornji disk na sliki)
 2. SATA kabel (desni na sliki)
 3. matično ploščo ki ima sata prikluček
 4. disketo z gonilniki za SATA kontroler
 5. Windows CD
 6. nekaj časa in potrpljenja

Ker sem še vedno na 32bit Athlon XP sistemu bom postopek predstavil iz tega gledišča. Torej kupil sem nov kul disk (HITACHI T7K250) in se odločil da bom sistem postavil na nov disk, starega pa obdržal za podatke.

Najprej je treba odklopiti star disk in in priklopiti novega (to počnemo pri ugasnjenem računalniku). Če starega diska ne odklopimo se windowsi pritožujejo, da particije ustvarjene na novem disku niso “windows compatible”. Če nimate priklopljenega disketnika ugasnjenost računalnika izkoristite za to, da ga priklopite. Če niste lastnik disketarja ga ukradite sosedu. Če res ne želite priklapljati disketarja potem lahko uporabite USB ključ ki podpira “floppy mode”.

Ko je vse priklopjeno in odklopljeno lahko spet prižgemo računalnik in vstavimo windows CD in disketo ali USB ključ z gonilniki. Ker je nov disk prazen in smo starega odklopili bi se moral sistem zagnati iz cd-ja. Pozorno glejte spodnji del ekrana kjer bo pisalo “pres F6 to install third party SATA drivers” (oz nekaj podobnega). Pritisnite F6. Če je na izbiro več gonilnikov izberite pravega. Če ne veste ker ja pravi poglejte na matično ploščo kjer bi na enem čipu moralo pisati ime kontrolerja. Pri meni na primer piše Sil 3114. Potrdite izbiro in že lahko naredimo particije. Jaz sem naredil 20GB sistemsko particijo ostal prostor pa particijo za podatke. Povemo, da želimo postaviti Windows na novo ustvarjeno sistemsko particijo, izberemo formatiranje (ne quick) in NTFS file system. Windowsi bojo particijo sformatirali in presneli nekaj datotek, potem pa znova zagnali računalnik.

Sedaj je treba naresti samo še zadnji korak. To je določiti t.i. “boot order”. To pomeni da moramo matični plošči povedati iz katere naprave naj najprej poskusi zagnati sistem. Nekatere nastavitve se od biosa do biosa razlikujejo, večinoma pa so iste ali vsaj podobne. Pri meni je boot order pod “Advanced BIOS Features”. Nastaviti pa je treba:

 1. S-ATA or SCSI card boot -> S-ATA
 2. first boot device -> CD ROM
 3. second boot device -> SCSI
 4. third boot device -> floppy
 5. boot other devices (za to nisem siguren da je potrebno sam imam tako) -> enabled

Shranimo nastavitve. Po ponovnem zagonu bi se moral sistem postavit iz novo narejene particije na SATA disku in inštalacija windowsev se lahko nadaljuje.

B